Lannoitesäkkikeräys 2021

Reilu Teko -säkkikeräyksessä työllistetään nuoria ja tehdään ympäristötekoja

Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen. Mysökin uonna 2021 nostamme erityisesti esille nuorten kesätyöllistämisen merkitystä sekä niitä ympäristötekoja, joita maanviljelijät tekevät tuodessaan maatalousmuovia keräykseen. Viljelijät voivat viedä lannoite- ja siemensäkkejä keräykseen heti, kun paikallinen piste avataan.

 

Keräys toteutetaan Sipoossa siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit Sipoon 4H-yhdistyksen keräyspisteiseen. Lajittelun ja pakkaamisen hoitavat paikalliset 4H-nuoret, ja Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä kierrätykseen. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Säkkejä kerätään 15.5-25.6.2021.

 

Keräykseen kelpaavat säkit

Keräykseen voi jättää Yaran 25 kg, 40 kg, 650 kg ja 700 kg lannoitesäkit ja lannoitelavojen suojahuput. Lisäksi keräykseen kelpaavat Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit sekä Hankkijan rehusuursäkit. Muiden toimijoiden säkkejä ei keräyspisteissä voida vastaanottaa, koska he eivät osallistu keräyksen kustannuksiin.

Tärkeää työtä ympäristön hyväksi

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä, lähes 70 prosenttia, ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen.

Säkkikeräys tarjoaa nuorille kesätöitä

Sipoon 4H-yhdistys työllistää muutamia nuoria hoitamaan säkkien keräyspisteitä. Valtakunnallisesti nuoria työllistyy noin 200. Säkkikeräys järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovisia säkkejä saatu talteen lähes 40 miljoonaa kiloa ja työllistetty tuhansia nuoria koko Suomessa.

 

Vuonna 2021 Reilu Teko nostaa erityisesti esille nuorten kesätyöllistymisen mahdollisuuksia, kun koronaepidemian vuoksi moni nuori on menettänyt jo sovitun kesätyöpaikkansa. Nuorisojärjestönä 4H:lla on vastuu tehdä oma osansa nuorten työllistämisessä.

– Nuoret saavat keräyksestä tärkeää työkokemusta, ja monelle se on ensimmäinen kesätyö. Varsinkin näin poikkeusaikoina, kun nuoret ovat huolestuneita tulevaisuudesta ja omasta kesätyöllistymisestään, Reilu Teko tarjoaa nuorille monella paikkakunnalla mahdollisuuden ansaita omaa rahaa.

 

Paikallisen säkkikeräyksen järjestää Sipoon 4H yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi Oy. Rahoitukseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännen agro, Lantmännen Feed, Raisio agro,Tilasiemen Oy ja Lassila & Tikanoja.

 

Sipoossa säkit kerätään Sipoon Boxissa sijaitsevalla keräyspaikalla.

Uuden Porvoontien  (tie 170) ja Boxin tien risteyksestä , ajetaan 300 m Nikkilään päin .Keräyspaikka on vasemmalla.

Boxintie 883

Lannoitesäkkejä kerätään 15.5-25.6.2021

 

Lisätietoja asiasta antaa:

Sipoon 4H yhdistyksen tj Anki Nyberg puh 0560 5368614

 

Yleistä säkkikeräystietoa: www.4h.fi/reiluteko.

 

Back to top of page